CCF-te, Mirakeldrycken inom Ayurveda.
Att tillämpa Ayurveda handlar om att skapa hälsosamma rutiner i vardagen som är i samklang med våra cykler i kroppen i samspel med naturens rytmer av dag och natt, och årstider.
Inom ayurveda anser man att den mat vi konsumerar kan antingen vara medicin eller gift, beroende på vår unika sammansättning av de olika elementen jord, vatten, eld, luft och eter. Kraften till självläkning kommer ur en balanserad matsmältning. Mår magen bra, så mår vi bra i största allmänhet. Det finns ett te som kallas ccf-te som anses vara en mirakeldryck som är väldigt läkande för vårt matsmältningssystem och för att balansera våra doshor (doshor är olika sammansättningar av de fem elementen).
Vad gör CCF te för dig?
CCF-te är en kombination av tre klassiska kulinariska kryddor - spiskummin, koriander och fänkål - detta te hjälper till att absorbera näringsämnen och stimulerar lymfsystemet.
CCF-te främjar matsmältningen (deepan), det förbränner gifter (Ama pachan), är milt urindrivande, minskar gaser i magen och det anses även vara antiinflammatoriskt.
Den har visat sig vara effektiv för att minska täppta bihålor, kontrollerar sura matsmältningsbesvär som halsbränna och magkatarr. Och det lindrar IBS-symtom, lugnar sinnet och förbättra elimineringen (alltså att vi får tömma tarmen regelbundet).
Drick gärna teet under perioder av feber, eftersom teet är stöttande för kroppen i den processen.
Det kallas "Ayurvedas mirakelte" för de enorma fördelarna med brygden. Låt oss titta på fördelarna med var och en av dessa örter för att ytterligare förstå magin i detta te.
Fördelar med spiskummin
Stimulerar agni (matsmältningens eld)
Minskar gasbildning
Hjälper mot matsmältningsbesvär
Spolar ut ama (giftigt avfall)
Innehåller antioxidanter och järn
Lugnar inflammerade slemhinnor
Förbättrar elimineringen
Enligt Ayurveda är spiskummin lugnande för både vata dosha (luft och eter) och kapha dosha (vatten och jord). Däremot kan Pittas (eld och vatten) uppleva att spiskummin, på grund av sin något värmande natur, i överskott ökar eldelementet. Koriander och fänkål hjälper dock till att balansera den värmen.
Fördelar med koriander
Förbättrar matsmältningen
Lindrar gaser
Hjälper vid många pitta-besvär, särskilt urinvägs- och matsmältningsbesvär
Ökar matsmältningen och absorptionen
Bra vi alla besvär med tarmar (tunntarm, tolvfingertarm och tjocktarm)
Hjälper vid matsmältningsbesvär
Lugnar muskelspasmer
Minskar inflammation - har även visat sig hjälpa vid reumatoid artrit
Fördelar med fänkål
En av de bästa örterna för att stärka agni utan att förvärra pitta (elden)
Stoppar kramper
Ökar den mentala vakenheten
Främjar flödet av bröstmjölk
Hjälper vid IBS
Avslappnande för matsmältningskanalen
Lindrar gaser och matsmältningsbesvär
Ökar förbränningen av fett
Ökar flödet i lymfvätskan
Så här gör du det:
CCF-te
2 tsk CCF-te till 5 dl vatten
Värm vattnet i en kastrull av rostfritt stål på hög värme. Tillsätt fröna. Låt teet koka i 5 till 10 minuter, beroende på önskad styrka. Sila bort fröna, häll gärna upp i termos och drick under hela dagen.
Vi på STARKYOGA säljer detta te som är gjort på ekologiska frön!